09/08/2022

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 19.07.2022 р. № 2435-IX (законопроект від 01.11.2021 р. № 6244).

Так, в Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон) вносяться, зокрема, такі зміни.

1)  Стаття 1 Закону доповнена наступними визначеннями:

  • група - група юридичних осіб, що складається з підприємства, яке контролює інші підприємства (материнське підприємство), та всіх підприємств, які ним контролюються (дочірніх підприємств);
  • документооборот - рух первинних документів з моменту їх складання підприємством або одержання від інших підприємств до передавання на зберігання в архів після прийняття до обліку.

2) Внесено зміни стосовно первинних документів: у ч. 2 ст. 9 уточнено, що первинні документи повинні мати посади осіб і прізвища (крім первинних документів, вимоги до яких встановлюються Національним банком України) відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

3) У ст. 11 Закону доповнено частину 6: Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність за міжнародними стандартами складаються на підставі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами, яка оприлюднена державною мовою на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку та аудиту.

4) Викладена в новій редакції ч. 1 ст. 12 Закону про консолідовану фінзвітність:

Підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансових звітів про власні господарські операції, складають та подають консолідовану фінансову звітність групи відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів. Для цілей цього Закону групи поділяються на малі, середні або великі.

Немає коментарів:

Дописати коментар