21/08/2022

Податкова система Республіки Мальта

Мальта - це острівна держава в центрі Середземного моря. Крім розвиненого туризму країна є популярним банківським центром і місцем реєстрації міжнародного бізнесу. 1 травня 2004 року республіка офіційно стала членом Європейського союзу. Підприємців з усього світу приваблює вигідне мальтійське оподаткування, вимоги щодо ведення бізнесу.

Оподаткування для фізичних осіб

Загальна основа оподаткування фізичних осіб на Мальті полягає в тому, що якщо особа проживає на Мальті, вона повинна декларувати всі свої доходи (включаючи доходи членів родини) з будь-якого джерела. 

На Мальті оподаткування доходів фізичних осіб є прогресивним, тобто чим вищий дохід фізичної особи, тим вищий сплачений податок. Сплата податку з фізичних осіб здійснюється в основному або через систему тимчасового оподаткування, систему остаточного розрахунку або за допомогою самонарахування. У випадку тимчасового оподаткування податок, сплачений за певний рік, стягується протягом того самого періоду, в якому отримано дохід. Здебільшого це стосується осіб, джерелами доходу яких є торгівля, бізнес чи професія. Система остаточних розрахунків, яка в основному обслуговує працівників та пенсіонерів, розроблена для отримання точних податкових відрахувань із заробітної плати. Ця методологія гарантує, що правильна сума податку вираховується з валової винагороди в міру їх отримання.

Корпоративний податок

Мальтійські компанії підлягають оподаткуванню корпоративним податком за ставкою 35% від їх світового доходу та приросту капіталу. Іноземні компанії, зареєстровані за межами Мальти, які здійснюють підприємницьку діяльність на Мальті, підлягають оподаткуванню податком на доходи, отриманих на Мальті.

Акціонери мають право на відшкодування частини або всього податку, сплаченого компанією. Метою цієї системи відрахування є усунення будь-якого подвійного оподаткування, яке може виникнути при розподілі таких дивідендів. Таким чином, прибуток компанії буде оподатковуватися лише на корпоративному рівні.

Податок на додану вартість

Податок на додану вартість стягується за загальною ставкою 18% на поставку товарів та послуг. Також застосовуються знижені ставки на 7% та 5%, тоді як постачання деяких товарів та послуг звільнено від сплати податку на додану вартість.

Знижена ставка 7% застосовується до певних послуг розміщення, тоді як знижена ставка 5% застосовується для постачання електроенергії, кондитерських виробів та подібних предметів, медичного приладдя, друкованої продукції, предметів, призначених виключно для інвалідів, імпорт творів мистецтва, колекціонування предметів та антикваріату, дрібний ремонт велосипедів, взуття та шкіряних виробів та одягу та домашньої білизни, побутових послуг по догляду, прийому в музеї, художні виставки, концерти та театри, використання спортивних споруд.

Гербовий збір(податок на спадщину)

Гербовий збір сплачується за страховими полісами та передачею нерухомого майна, розташованого на Мальті, та деяких цінних паперів. Основна ставка збору становить 5% від ринкової вартості. Для тих, хто успадкує майно, яке вже використовується як єдине місце проживання, застосовується знижена ставка в 3,5% на перші 175 000 євро від вартості. Діти звільняються від сплати збору, якщо вони успадкують місце проживання батьків. 

Слід зазначити, що це стосується нерухомого майна, розташованого на Мальті, незалежно від місця проживання та національності спадкоємців.  

Акцизний збір

Акцизний збір сплачується за виробництво, видобуток чи імпорт певної продукції з країн, які не є країнами-членами Європейського Союзу. Ставка акцизного збору залежить від виду товару, що підлягає оподаткуванню. До них відносяться певні алкогольні напої, вироби з тютюнових виробів, енергетичні продукти, послуги мобільної телефонії, цемент, пневматичні шини та деякі патрони з боєприпасами.

Немає коментарів:

Дописати коментар