21/08/2022

Заява про податкову реформу за моделлю 10-10-10 просто популізм і не більше.

Заява про податкову реформу 10-10-10 - це чистий піар без жодної спроби втілити в життя - заявив нардеп Железняк.

Детально:  

"Дуже просто перевіряється, чи хоче хтось (той самий ОП) впровадити ці зміни у 2023-му році) 

Ці плани мають бути хоч якось відображені у трьох документах:

  1. Бюджеті на 2023 рік
  2. Змінах до Бюджетного кодексу (які подають разом з Бюджетом)
  3. Податкових змінах, які планують також подавати під Бюджет.

Враховуючи, що проект кошторису країни має вже бути до середини вересня, то вже зараз є головні нариси тексту. І там ЖОДНОГО слова про такі зміни.  

Напевно, щоб зробити такі масштабні зміни треба провести консультації хоча б з декількома державними органами. Мінфіном, Мінекономіки, НБУ, Держподатковою і МінСоц (тому що питання скасування ЄСВ для них дуже болісне). І думка Президента має бути)

Так ось:

  • Мінфін: текст ніхто не готує. Розрахунки теж. Коротко сказали «під час війни фантазіями на вільні теми не займаємося». Ідею не підтримують, про що прямо говорили пану Шурмі. Ну і, звичайно, ніякої роботи не ведеться. 
  • В Податковій: теж все тихо. Що дивно, у них ніхто навіть останніх цифр не запитував для моделювання. І це говорить мені про те, що і реальних розрахунків ніхто не збирався робити.  
  • НБУ: те ж саме. Єдине, що це не дуже їх зона відповідальності. Втім, про доступ податкової до банківської таємниці, звичайно, ніхто не радився з Нацбанком)
  • МінСоц: вони взагалі перший раз почули ідею скасувати ЄСВ. Зазначили (вірно), що тоді треба переписати окрім податкового і бюджетного кодексу ще десь 20-25 законів… ну і, звичайно, ніхто нічого навіть не запитував робити. 
  • Мінекономіки: в душі підтримують зниження (окрім відміни ЄСВ), критикувати не планують. Але теж нічого не робили і офіційно ніяких документів не готували.
  • Офіс Президента жодного запиту на вказані органи Уряду останній час з цього приводу взагалі не надходило. Значить, і в ОП не готують нічого."

Також нардеп зазначив, що ідею «10-10-10» Президент не підтримав.

При чому «не підтримав» - це йому вже її давно до інтерв’ю показали, і він відхилив навіть концепт. 

Крім того, Железняк додав, що насправді готуються податкові зміни під Бюджет 2023, чекають на повернення акцизів на пальне та  внесення 10% імпортного збору. 

Немає коментарів:

Дописати коментар