18/08/2022

Податкова система Туреччини

Оподаткування фізичних осіб

Податкові резиденти Туреччини сплачують податок зі свого світового доходу, нерезиденти – з доходів із джерел у Туреччині. 

Прибутковий податок стягується за прогресивними ставками: 

  • дохід до 32 000 TRY оподатковується за ставкою 15%; 
  • дохід від 32000 до 70000 TRY оподатковується за ставкою 20%; 
  • дохід від 70000 до 250000 TRY оподатковується за ставкою 27%;  
  • дохід від 250000 до 880000 TRY оподатковується за ставкою 35%; 
  • дохід понад 880 000 TRY оподатковується за ставкою 40%. 

Прибуток від деяких фінансових інструментів, наприклад, що обертаються на стамбульської біржі акцій, може звільнятися від оподаткування / оподатковуватися у джерела за зниженою ставкою. 

За загальним правилом половина дивідендів від турецьких компаній не оподатковується. Знижені ставки податку у джерела застосовуються до відсоткового доходу за певними державними та корпоративними облігаціями. 

Ставка податку, що утримується під час виплати відсотків за банківськими рахунками, варіюється в залежності від терміну та валюти депозиту від 10% до 18%.  

Податок на прибуток

Турецькі компанії сплачують податок на прибуток зі свого світового доходу, іноземні – з доходів із джерел у Туреччині. 

Стандартна ставка податку на прибуток становила 22% у 2018 – 2020 роках, на 2021 рік вона становила 25%, і у 2022 році була знижена до 22%. Для деяких компаній, які вперше вийшли на стамбульську фондову біржу, протягом перших п'яти років ставка податку знижується на 2%. Прибуток від активів входить у оподатковувану податкову базу. 75% прибутку від реалізації акцій може звільнятися від оподаткування при володінні не менше двох років та дотриманні деяких інших умов.  

Прибуток від продажу акцій у іноземних компаніях із часткою участі щонайменше 10% при володінні щонайменше двох років і дотриманні інших умов може звільнятися від оподаткування. Дивіденди від турецьких компаній не оподатковуються. 

Дивіденди від іноземних компаній можуть звільнятися від оподаткування за дотримання низки умов: частка участі не менше 10%, володіння не менше року з дати генерування виручки, оподаткування дочірньої компанії за ставкою не менше 15% (для певних компаній – 20%), отримання дивідендів у Туреччини до дати подання податкової декларації за відповідний фінансовий рік. 

Правила КІК 

Іноземна компанія визнається контрольованою, якщо турецьким резидентам, компаніям та фізичним особам належить прямо чи опосередковано, індивідуально чи спільно, не менше 50% капіталу, прав на дивіденди чи прав голосу.  

Нерозподілений прибуток КВК включається до бази оподаткування турецького резидента, якщо не менше 25% доходів іноземної компанії є пасивними доходами, прибуток компанії оподатковується за ефективною податковою ставкою менше 10%, виручка компанії перевищує 100 000 TRY. 

Оподаткування дивідендів

Щодо дивідендів податок утримується за ставкою 15%. Роялті оподатковуються у джерела виплати за ставкою 20%. Щодо відсоткових виплат застосовуються різні ставки податку. Наприклад, при виплатах відсотків за кредитами від банків ставка податку – 0%, за іншими позиками – 10%, за депозитами – від 0% до 18% залежно від валюти та тривалості вкладу. 

Ставки податку знижуються відповідно до положень угод про уникнення подвійного оподаткування (СІДН).  

ПДВ 

Стандартна ставка ПДВ складає 18%. 

Щодо деяких товарів та послуг застосовуються знижені ставки у розмірі 8% та 1%. 

Соціальні внески 

Соціальні внески сплачуються з трудового винагороди, що становить від 119,25 до 894,38 TRY щодня. 

Звичайні ставки внесків становлять 20,5% для роботодавця та 14% для працівника. 

Відносно винагороди понад 894,38 TRY на день сплачуються внески на страхування від безробіття. Ставки становлять 2% для роботодавця, 1% для працівника.  

Податок на спадкування та дарування 

Щодо майна, одержуваного у порядку спадкування чи дарування, податок сплачується за ставками, що варіюються від 1% до 30%. 

Податок на майно 

Щорічний податок на майно сплачується щодо будівель, що використовуються для проживання за ставкою 0,1% та інших будівель за ставкою 0,2%. 

По відношенню до земельних ділянок ставка податку становить 0,3%.  

У міських зонах ставки податку подвоюються. 

Податкова база визначається відповідно до спеціального порядку та індексується. 

Щодо житлових будинків, вартість яких перевищує 5 млн. лір, сплачується податок на дороге житло за ставками від 0,3% до 1%. 

Гербовий збір 

Гербовий збір стягується щодо різних документів, включаючи угоди та фінансові звіти, за ставками від 0,189 до 0,948%.  

Загалом гербовий збір із зарплат стягується за ставкою 0,759%. У деяких випадках стягуються збори, фіксовані у лірах. 

Угоди про уникнення подвійного оподаткування 

Туреччина вступила в такі механізми щодо обміну податковою інформацією зі 109 юрисдикціями: 87 DTC s: Австралія, Австрія, Азербайджан, Албанія, Алжир, Бангладеш, Бахрейн, Білорусь, Бельгія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Бразилія, Великобританія, Угорщина, В'єтнам, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Єгипет, Ізраїль, Індія, Індонезія, Йорданія, Іран, Ірландія, Іспанія, Італія, Ємен, Казахстан, Канада, Катар, Китай, Косово, Кіт де Івуар, Кувейт, Киргизстан, Латвія, Ліван, Литва, Люксембург, Македонія, Малайзія, Мальта, Марокко, , Монголія, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, ОАЕ, Оман, Пакистан, Польща, Португалія, Республіка Корея, Російська Федерація, Румунія, Саудівська Аравія, Сенегал, Сінгапур, Сирія, Словаччина, Словенія, Сомалі, Судан, США, , Україна, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія, Ефіопія, ПАР, Японія; 5 TIEA s: Бермуди, Гернсі, Гібралтар, Джерсі, Острів Мен.  

Валютний контроль 

У Туреччині є деякі обмеження на здійснення валютних операцій. Зокрема, фізичним особам заборонено залучати валютні позики, а для турецьких компаній існують обмеження щодо залучення таких позик. Операції між резидентами мають здійснюватись у лірах. Крім того, у Туреччині сплачується спеціальний збір щодо запозичень з-за кордону. Ставка збору залежить від валюти залучення та строку позики. Найвища ставка для запозичень терміном до року у іноземній валюті – 3% від тіла позики. Цей збір не поширюється на банки та інші фінансові установи.


Немає коментарів:

Дописати коментар