05/07/2022

Мальдіви та податки

Мальдівські острови - це 1190 островів, розташованих в Індійському океані. 

Форма правління - президентська республіка. Глава держави і уряду - президент. Президент обирається населенням строком на п'ять років. Законодавчу владу здійснює однопалатний парламент - меджліс.

Чисельність населення Мальдівських островів складає більше 395 тис. чоловік, в основному, мальдівці та індійці.

Законодавча система на Мальдівських островах заснована на англійському й американському загальному праві.

Мальдіви є членом Організації Об'єднаних Націй, Співдружності Націй, Азіатського банку розвитку, Асоціації регіонального співробітництва Південної Азії.

Українським громадянам для відвідування Мальдівських островів потрібна віза, яка може бути оформлена в посольстві Великобританії.

Є кілька напрямків, в яких уряд Мальдів пропонує співпрацю іноземним інвесторам, в тому числі за допомогою податкових пільг, насамперед це стосується туризму.

В останні роки ця країна активно використовується як офшор, в тому числі бізнесменами з країн СНД. Мальдівська республіка визнана Світовим банком країною зі сприятливими умовами для ведення бізнесу.

Мальдіви визнані державою з найпростішою системою оподаткування: у ній немає загального податку на прибуток. Крім цього, податкове право країни не визнає таких податків як ПДВ, податків на роялті або на дивіденди.

За всі товари і послуги на Мальдівах береться сервісний збір в розмірі 19 % плюс податок в розмірі 6 % від вартості товарів (послуг).

Також на Мальдівах є ще такі податки та збори, як:

  • аеропортний збір в розмірі 25 дол. США для тих, хто вилітає з аеропорту в Мале.
  • екологічний податок на всіх іноземних туристів, які розміщуються в готелях, на курортах, на круїзних лайнерах. Більшість мальдівських готелів включили цей податок у вартість проживання. 

Умови реєстрації та оподаткування «офшорної» компанії в Мальдівській Республіці

Мальдівські острови більше не вважаються «офшорною» державою, отже, класична форма офшорних компаній – IBC, скасована. Але, тим не менше, інкорпорація компанії на території Мальдів є одним з ефективних інструментів міжнародного бізнесу. Тому для іноземного інвестора, більш звичним є термін офшорна компанія. Щоб підкреслити особливість мальдівської компанії далі по тексту буде вживатися термін - «офшорна» компанія або «офшор».

Законодавство Мальдівської Республіки дозволяє дві форми компаній:

  1. Товариство з обмеженою відповідальністю (Private company).
  2. Акціонерне товариство (Public company).

Необхідними документами для реєстрації «офшорної» компанії є Установчий договір (Memorandum of Incorporation) і Статут. Назва «офшорної» компанії повинна закінчуватися словами "Ltd", "Limited", "Corporation". "Corp.", "Incorporated", "Inc". Статутний капітал «офшорної» компанії - 50000 дол. США.

«Офшорам» на Мальдівах дозволений випуск акцій на пред'явника. Зареєстрований офіс «офшорної» компанії повинен знаходитися на Мальдівах, а компанія в офісі повинна мати зареєстрованого агента, що має ліцензію. Агент представляє «офшорну» компанію у всіх державних органах.

У країні існує закритий регістр акціонерів і директорів. Інформація надається тільки за рішенням суду. При використанні номінальних директорів і акціонерів справжні власники «офшорної» компанії взагалі не можуть бути встановлені. Для «офшорної» компанії не потрібна здача щорічної звітності і проведення аудиту.

Структура управління «офшорною» компанією повинна включати як мінімум одного директора. Директорами «офшорної» компанії можуть бути фізичні та юридичні особи. Дозволені номінальні директори.

Оподаткування для «офшорних» компаній дорівнює 9,1% від чистого доходу.


Немає коментарів:

Дописати коментар