11/07/2022

Мінфін та ОЕСР домовилися про співпрацю в питаннях розвитку податкової політики

11 липня заступниця Міністра фінансів України Світлана Воробей та Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев провели он-лайн зустріч із керівником підрозділу глобальних відносин та розвитку Центру податкової політики і адміністрування Беном Дікінсоном за участі  старшого радника групи з розвитку кадрів для боротьби з BEPS практиками Управління глобальних відносин та розвитку Центру податкової політики та адміністрування Томаса Балко.

Під час зустрічі учасники обговорили прогрес, якого досягла Україна в напрямку впровадження заходів плану дій BEPS впродовж 2019-2021 років у сфері податкової політики. Світлана Воробей відзначила значимість підтримки експертів ОЕСР, яка надавалася впродовж цих років під час підготовки відповідних норм, а також виявилася неоціненною при підготовці роз’яснень, зокрема – узагальнюючих податкових консультацій у 2021 році. «Викликами для України в середньо- та довгостроковій перспективі є необхідність наближення податкового законодавства України до законодавства ЄС, яке в свою чергу перебуває в постійному розвитку, що вимагає розуміння сучасних концепцій реформування міжнародної системи оподаткування для великого бізнесу (Pillar 1 та Pillar 2)», - наголосила вона.

Як зазначив Данило Гетманцев, подальша робота над впровадженням стандартів ОЕСР, зокрема в частині прозорості та автоматичного обміну інформацією для податкових цілей, залишається в пріоритеті законодавчої роботи. Разом із тим, на його думку, темпи та обсяг впровадження таких ініціатив мають також враховувати виклики, які постали перед Україною у зв’язку зі збройною агресією російської федерації.

В свою чергу, Бен Дікінсон відмітив швидкий прогрес України у порівнянні з іншими країнами, які здійснюють аналогічні заходи, та підтвердив готовність розширити експертну підтримку з боку ОЕСР та Глобального форуму по питаннях податкової політики України.

Учасники зустрічі домовилися про залучення експертів ОЕСР до доопрацювання проекту Плану відновлення України по питаннях, які вже включені до документу (зокрема, щодо розвитку моделі оподаткування доходів фізичних осіб, екологічного оподаткування, розширення повноважень місцевих органів влади по адмініструванню місцевих податків та зборів тощо).

Також експерти ОЕСР виявили готовність посприяти в запровадженні заходів для розвитку кадрового потенціалу Міністерства фінансів України та Державної податкової служби, підвищення кваліфікації кадрів.



Джерело Мінфін

Немає коментарів:

Дописати коментар