20/04/2022

Трансфертне ціноутворення в Швеції


Трансфертне ціноутворення стосується цін та інших умов, які узгоджуються в транскордонних операціях між пов’язаними компаніями. У Швеції також використовується англійський термін «transfer pricing» або просто «TP», що є загальноприйнятою абревіатурою.

В Швеції, як і в Україні правила трансфертного ціноутворення базуються на принципі "витягнутої руки". Принцип "витягнутої руки" регулюється у всіх податкових угодах Швеції, які в свою чергу, базуються на статті 9 типової угоди ОЕСР.

Документація з ТЦУ

Компанія, яка здійснює операції з іншими пов’язаними компаніями, повинна за певних умов підготувати документацію з трансфертного ціноутворення, метою якої є можливість оцінити чи відповідають ціни принципу "витягнутої руки".

Документація має складатись з двох частин. Перша частина є загальною для Групи і має містити інформацію про всю Групу та її діяльність. Друга частина має містити інформацію про компанію та транснаціональні угоди, які компанія уклала з іноземними пов'язаними компаніями. 

Документація подається до податкової служби Швеції за запитом та готується в перекладі на кілька мов: шведську, датську, норвезьку та англійську. При цьому документація для Групи (перша частина документації) має бути підготовлена не пізніше ніж в період, коли материнська компанія в Групі подає декларацію з податку на прибуток.  Друга частина має бути підготовлена у строк подання декларації з податку на прибуток самою компанією, що готує документацію.

Розслідування трансфертного ціноутворення

Метою розслідувань трансфертного ціноутворення є виявлення та картування транскордонних операцій з пов'язаними компаніями з подальшою оцінкою ризиків розмивання податкової бази.

Податкове розсілдування проводиться в три етапи:

  • Підготовка та початок розслідування. На даному етапі формується група слідчих/аудиторів. Збирається інформації про компанії та операції з різних баз даних, таких як податкові декларації, бази даних контролюючих органів, інтернет тощо. 
  • Аналіз здійснених господарських операцій. Такий аналіз здійснюється у 9 етапів:
  1. Вибір періоду, що досліджується. Тут все зрозуміло, для початку потрібно визначитись з періодом, що досліджується;
  2. Загальний аналіз середовища ціноутворення. На даному проводиться аналіз факторів, які впливають на ціноутворення;
  3. Ідентифікація та відображення. Мета даного етапу ідентифікувати та відобразити фактичні внутрішньогрупові транзакції;
  4. Внутрішні порівняльні операції та об'єкти. На цьому етапі слідчі/аудитори визначають чи є в компанії внутріші порівняльні операції;
  5. Зовнішні порівняльні операції та об'єкти. Якщо слідчі/аудитори не виявили внутрішні порівняльні операції або інформації про внутрішні порівняльні операції недостатньо для повноцінного аналізу - слідчі використовують для аналізу зовнішні операції та об'єкти порівняння;
  6. Вибір методу ціноутворення. Слідчі/аудитори обирають найбільший доцільний метод для аналізу;
  7. Аналіз потенційних операцій/об'єктів порівняння. На даному етапі слідчі/аудитори здійснюють відбір співставних операцій/об'єктів порівняння;
  8. Коригування для підвищення порівнянності. Даний етап передбачає додаткову перевірку коректності проведених заходів на попередніх етапах та внесення корективів, якщо в цьому є необхідність;
  9. Визначення відповідності ціни принципу "витягнутої руки". Останній етап, який передбачає проведення аналізу цін операцій на відповідність принципу "витягнутої руки".
  • Узагальнення висновку щодо ціноутворення у проведених операціях. Заключний етап дослідження, який передбачає документування проведеного аналізу та прийняття відповідного рішення. Зазвичай податкова служба Швеції за результатами дослідження може повідомити компанію про необхідність  перерахунку обсягу доходу та, як наслідок, суми податку.
InTax.news

Приєднуйтесь до InTax.news у Facebook та Telegram


Немає коментарів:

Дописати коментар