17/04/2022

У росії прогнозують проблеми з випіканням хліба


«Залежність хлібопекарських виробництв у великих містах країни від імпортного обладнання, що насамперед завозиться з країн ЄС, досягає 80–90%, у регіонах — 50–70%», повідомив виданню «Комерсанть» виконавчий директор Національної спілки хлібопечення Рустам Айдієв. 
Влада ЄС заборонила ввезення цього обладнання в рамках п'ятого пакету санкцій, ухваленого 8 квітня.
За словами Айдієва, зараз гостро стоїть питання з наявністю витратних матеріалів до обладнання, запасів яких великим компаніям вистачить на кілька місяців.
Крім того, практично неможливо буде замінити різну електроніку та датчики до обладнання. Експерт скептично оцінює подальші перспективи роботи з деякими європейськими постачальниками комплектуючих.
«Мало хто погодиться займатися реекспортом через треті країни, побоюючись вторинних санкцій», - визнав він.
В свою чергу, віце-президент Союзу пекарів і кондитерів рф Юрій Канцельсон вважає, що вихід може бути в паралельному імпорті, який влада рф легалізувала як контрсанкції. Проте це призведе до зростання витрат, які будуть закладені у кінцеву вартість.
У X5 Group, у якої тільки в мережі «Пятерочка» діє 5,2 тис міні-пекарень, заявили: «Вже знайшли нових постачальників печей у Китаї. Наразі також йде пошук контрагентів у Туреччині та Росії, включаючи продавців витратних матеріалів та комплектуючих до обладнання».
Станом на сьогодні у пекарнях росії спостерігається наступна ситуація:
  • Представник компанії «Абетка смаку» каже, що в мережі встановлені німецькі печі марки Miwe та кілька італійського виробництва. Але поки що, за його словами, перебоїв із постачанням комплектуючих не спостерігається. 
  • «Яндекс.Лавка», яка також випікає хліб у своїх розподільних центрах, користується обладнанням з Італії, Іспанії та Німеччини і поки що не стикалася зі складнощами в його обслуговуванні, каже представник компанії. 
  • У «Вкусвілл» також поки що не мають проблем з обслуговуванням європейських печей.
  • У «Магніті» міні-пекарні оснащені печами російського виробництва, які, за словами представника мережі, на 30–50% дешевші за закордонне обладнання. 
  • «Європейські постачальники забезпечували повний цикл обслуговування, включаючи своєчасний ремонт та заміну запчастин», - говорить представник мережі ресторанів «Андерсон». За його словами, зараз у них у Росії є запас комплектуючих, але сказати, що «буде за три місяці, точно не може ніхто».
InTax.news

Немає коментарів:

Дописати коментар