29/04/2022

Податковий комітет пропонує новий пакет податкових змін

Податковий комітет рекомендував за основу в першому читанні новий пакет податкових змін під поточні реалії війни та економіки – гучний законопроект #7311-д - про це повідомив Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

Законопроектом пропонується внести наступні зміни: 

  1. Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового неденатурованого дозволяється виробництво спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу.
  2. Значні зміни по адмініструванні спирту.
  3. Уточнюється, що неоподатковувана благодійна допомога, яка надається внаслідок збройної агресії РФ повинна розподілятися через благодійні організації, або через державний чи місцеві бюджети.
  4. Бюджетне відшкодування за січень 2022 року за бажанням платника може бути здійснено в ОВДП.
  5. Розширення можливості перебування на спрощеній системі на період воєнного стану тим суб'єктам, які здійснюють видобуток води для задоволення питних і гігієнічних потреб.
  6. Відміна звільнення від ПДВ і мита при імпорті спрощенцями.
  7. Підвищення ставки військового збору до 3% на період воєнного та надзвичайного стану.
  8. Звільняється від оподаткуванням військовим збором грошове забезпечення військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, тощо.
  9. Прибирається пільга щодо відстрочення на 6 міс (після воєнного стану) термінів сплати податків у разі неможливості заплатити зараз. Така пільга залишається для тих, хто знаходиться на території, де відбуваються бойові дії.
  10. Поновлюються камеральні перевірки своєчасності подання звітності та сплати податків.  
  11. Відміна пільги з ПДВ та мита при ввезені транспортних засобів. Залишаться пільги на ввезення повнопривідних джипів до 2017 року випуску, необхідних для потреб збройних сил. 
  12. На період воєнного стану дозволяється ввозити в Україну трактори, вантажівки, спецтехніку, які відповідають критерію Євро-3. 
  13. Період несплати ЄСВ ФОПами під час воєнного стану включається до страхового стажу. 
  14. Передбачається, що у разі пропуску в період введення воєнного стану строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності не зупиняється. 
  15. Пальне буде і далі оподатковуватися за зменшеним ПДВ та без акцизу. Норму про скасування цієї пільги на комітеті прибрали.

28/04/2022

Працівник перебуває на службі в територіальній обороні: як оподатковується його заробіток?

За працівниками, які несуть службу в територіальній обороні України, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток, незалежно від форми власності підприємства.

При відправленні працівника на військову службу роботодавець повинен видати наказ про увільнення працівника від роботи на час мобілізації та збереження на цей час посади та середньої зарплати. Також за роботодавцем залишається обов’язок щодо нарахування та сплати податків за такого найманого працівника (ПДФО за ставкою 18 відсотків, військовий збір – 1,5 відсотків) та ЄСВ.

Однак, згідно з Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX з 1 березня 2022 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період воєнного стану” мають право не сплачувати єдиний внесок за мобілізованих працівників підприємці-роботодавці – платники єдиного податку II – III груп, юридичні особи, які належать до III групи. Рішення про сплату чи несплату ЄСВ у такому випадку роботодавець приймає самостійно. Суми ЄСВ, нараховані, але не сплачені таким роботодавцем, сплачуються за рахунок державного бюджету.

Відшкодуванню сплачені кошти з ЄСВ не підлягають.



У яких випадках платник може повернути собі надмірно сплачений ЄВ?

Для повернення надміру або помилково сплачених сум єдиного внеску необхідно подати.

Повернення сум єдиного_внеску здійснюється у випадках:

  1. надмірної або помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на належний рахунок 3556;
  2. помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій не на належний рахунок 3556;
  3. помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на бюджетний рахунок за надходженнями;
  4. помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених Податковим кодексом України;
  5. виявлення технічної та/або методологічної помилки за сумами, які були зараховані на рахунок 3556 з єдиного рахунку.

26/04/2022

У ВР пропонують повернути оподаткування імпорту та підняти ставку ВЗ до 3%.

Гетманцев виніс на розгляд проект Закону від 24.04.2022 № 7311 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану".

Законопроектом пропонуються зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також деяких інших законів України. 

В частині податків планується:

  • встановити можливість та порядок оформлення відшкодування сум податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики;
  • врегулювати деякі питання благодійної допомоги;
  • збільшити розмір військового збору з 1,5 до 3 відсотків. При цьому пропонується тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану звільнити від оподаткування військовим доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації;
  • врегулювати питання проведення камеральних перевірок на період дії
  • воєнного, надзвичайного стану;
  • відновити перебіг строків, визначених Податковим кодексом України та
  • зупинених на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану,
  • зокрема в частині дотримання строків подання звітності;
  • врегулювати питання обліку поворотної фінансової допомоги для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України. тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового неденатурованого дозволяється виробництво спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу на підставі ліцензії на виробництво спирту етилового неденатурованого, а суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового денатурованого, дозволяється виробництво біоетанолу.

В частині митних платежів пропонується:
  • відновити оподаткування, яке було скасоване Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану»:
  1. для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи (за тиждень в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом та ПДВ до бюджету не надійшло 417 млн. гривень; в структурі імпорту значну частку займають товари не першої необхідності);
  2. для транспортних засобів, що ввозяться громадянами (за перший тиждень в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло 350 млн. гривень; наразі щоденно сума пільг складає понад 100 млн. грн., ввезено більше 3 тисяч автомобілів; непоодинокі випадки ввезення авто преміум класу);
  3. для підприємств, що не сплачують ввізне мито.
Intax.news

Велика Британія скасувала мито на український експорт

Велика Британія оголосила про нові заходи щодо підтримки України в її конфлікті з Росією, скасувавши всі тарифи, що охоплюються існуючою торговельною угодою між Великобританією та Україною, і ввів нові санкції на уряд Путіна.

Про це вона повідомляє на своєму офіційному сайті.

Усі тарифи на товари, що імпортуються з України, тепер будуть знижені до нуля, а всі квоти будуть скасовані відповідно до угоди про вільну торгівлю, що надасть Україні економічну підтримку у скрутний час. 

Крім того, Велика Британія також оголосила про заборону на експорт продуктів і технологій, які Росія могла б використовувати для придушення героїчного народу України. Цільові продукти можуть включати обладнання для перехоплення та моніторингу. Це закриє будь-які існуючі лазівки, щоб гарантувати, що Росія не буде купувати ці товари у Великобританії.

Таке рішення було ухвалене у відповідь на пряме звернення українського уряду щодо лібералізації тарифів. 

25/04/2022

Для яких суб'єктів реалізовано можливість проведення державної реєстрації юридичних та фізичних осіб?

Міністерством юстиції оприлюднило перелік суб'єктів господарської діяльності для яких реалізовано можливість проведення найбільш нагальних реєстраційних дій в період воєнного стану, а саме:

  • створення благодійних організацій та громадських об'єднань і змін до відомостей про них, в тому числі до статутів;
  • створення товариств з обмеженою відповідальністю, створення фермерського господарства, створення громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, виробничого кооперативу, обслуговуючого кооперативу, споживчого кооперативу, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського виробничого кооперативу, сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, споживчого товариства
  • зміни керівника юридичної особи та інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, крім громадських формувань;
  • змін до відомостей про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, крім громадських формувань;
  • зміни місцезнаходження юридичної особи, крім громадських формувань;
  • змін до установчих документів юридичної особи (крім громадських формувань), крім випадків, коли такі зміни передбачають зміну розміру статутного капіталу, зміну складу засновників (учасників) та/або розмірів їх часток;
  • зміни видів економічної діяльності юридичної особи, крім громадських формувань;
  • зміни інформації для здійснення зв’язку з юридичною особою, крім громадських формувань;
  • органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних підприємств, комунальних підприємств, комунальних організацій (установ, закладів), державних організацій (установ, закладів);
  • створення відокремленого підрозділу юридичної особи, змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи, припинення відокремленого підрозділу юридичної особи;
  • створення відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації;
  • змін до відомостей про відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації
  • рішення про припинення юридичної особи;
  • рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи;
  • зміни складу комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), голови комісії або ліквідатора юридичної особи;
  • на підставі судових рішень, що набрали законної сили;
  • фізичної особи підприємцем, припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, зміни до відомостей про ФОП, включення відомостей про фізичну особу-підприємця, зареєстровану до 1 липня 2004 року.

24/04/2022

Транспортний податок. Особливості оподаткування

Платники транспортного податку - це фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі.

Об'єкт оподаткування - легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5-ти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2022 році - 2 437 500,0 грн)

Вартість визначається станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з: марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Ставка податку - 25 0000 гривень за календарний рік за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Порядок сплати:

  • фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
  • юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податкові декларації

23/04/2022

Бюджет втрачає до 300 млн грн через введення спецрупи ЄП для бізнесу, – Гетманцев.

Доступна для будь-якого бізнесу спрощена система оподаткуванн у 2% з обігу позбавляє бюджет до 300 млн грн надходжень, але такі розрахунки є приблизними з огляду на довоєнні показники.

Про це голова податкового комітету Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю ЕП.

За словами нардепа, новою системою оподаткування скористалися вже майже 200 тисяч компаній та ФОПів.

«Ми порахували, що втрати бюджету повинні становити до 300 мільйонів гривень. Але це розрахунково: якщо взяти усі ті компанії, які перейшли на цю модель, взяти їхній дохід за квітень 2021 року і застосувати до нього ставку 2%. Але ми не знаємо, який дохід буде у квітні цього року, адже йде війна. Потрібно порівнювати порівнювані речі», – пояснив він.

Нововведення воєнного часу допомогло бізнесу, констатує Гетманцев: «Безперечно допомогло. Ми бачимо, що підприємства працюють».

Водночас, вважає він, настає час скасовувати низку інших пільг воєнного часу. Наприклад, пільги для імпорту товарів та звільнення від сплати акцизу та зменшення податку на додану вартість на пальне.

Митні спрощення стосуються також ввезення автомобілів, при цьому кількість розмитнених авто перевищує вже 10 тисяч.

InTax.news

22/04/2022

Якщо платник обрав ЄП за ставкою 2% чи буде можливість обрати іншу протягом року?


Платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежені в праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб'єкти господарювання:

  • не заповнюють розділ 5.1 "Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування";
  • зазначають у розділі 5.2 "Заміна ставки та групи" у полі "зі ставки"діючу ставку у розмірі 3 або 5 відсотків, а у полі "на ставку" - обрану ставку у розмірі 2 відсотки доходу.
InTax.news

Що з ПДВ на імпорт при переході на єдиний податок за ставкою 2 відсотка?

Для платників єдиного податків третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України", призупиняються права та обов'язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу. Відповідно, при отриманні послуг від нерезидентів, місце постачання яких визначено на митній території України, платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ "Перехідні положення", податкові зобов'язання з ПДВ за такими операціями не нараховують, оскільки такий обов'язок визначений статтею 208 розділу V Кодексу.

InTax.news

21/04/2022

Винагорода від здачі військової техніки ЗСУ не оподатковується


Верховною радою України 21.04.2022 прийнято закон яким звільнено від оподаткування (18% ПДФО та 1,5% ВЗ) винагороду за передані російські танки та іншу бойову техніку Збройним силам України.

Відповідно до пояснювальної записки дану норму запроваджено, як стимулюючий захід для припинення воєнних дій шляхом звільнення від оподаткування доходів від добровільної передачі Збройним Силам України придатної для застосування бойової техніки держави-агресора.

Законопроєктом доповнено Податковий кодекс новим пунктом у такій редакції: не включається до оподаткованого доходу сума винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора відповідно до Закону України «Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора».

InTax.news

Гетманцев розповів про нову податкову систему після війни


Про це Данило Гетманцев розповів у інтерв'ю "Новини Live".

«Насправді нам потрібна справедлива система перерозподілу через податки. В чому проблема була з податковою системою? Не у відсотку податку, не в цифрі ставки. Мова про рівність та загальність оподаткування. Якщо один бізнес сплачує ставку 18%, інший такий самий 5%, а третій не сплачує нічого – це несправедлива система», – пояснив він.

Він переконаний, що нова податкова система має бути вплетена у план Маршала – план з відновлення країни.

Також Голова комітету зазначив, що необхідно створити особливі умови оподаткування для військово-промислового комплексу, сільськогосподарської переробки та зарубіжних інвестицій.

Окрім того, Данило Гетманцев  звернув увагу на те, що питання оподаткування завжди повинно вирішуватись в комплексі і робити це можуть самі українці.

«Ця нація вже відбулася, стала достатньо дорослою аби вирішувати питання своєї життєдіяльності, самостійно приймати рішення, в тому числі з питань оподаткування», – підсумував він.

InTax.news


20/04/2022

Російські підсанкційні банки не зможуть випускати картки UnionPay


Великі російські банки, які опинилися під блокуючими санкціями західних країн, не зможуть випускати карти UnionPay, оскільки платіжна система боїться співпрацювати з ними через ризик вторинних санкцій. Про це йдеться на РБК.

Співрозмовник, близький до Ощадбанку, повідомив, що про таке рішення китайської платіжної системи співробітникам банку розповіли на закритій зустрічі, тому «Сбер» не випускатиме ці картки.

Можливість випуску картки UnionPay також розглядали або вже працювали над цим Альфа-банк, Відкриття, ВТБ. Промзв'язокбанк, який випускав картки UnionPay ще до влучення під санкції, перестав це робити, розповіли в call-центрі кредитної організації. Три джерела РБК у банках стверджують, що ці кредитні організації не зможуть випускати картки UnionPay через побоювання самої платіжної системи. Ще два пояснюють, що UnionPay поставила переговори на паузу без пояснення причин.

Слід нагадати, що Міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard призупинили свою роботу у росії з 10 березня. 

InTax.news


Трансфертне ціноутворення в Швеції


Трансфертне ціноутворення стосується цін та інших умов, які узгоджуються в транскордонних операціях між пов’язаними компаніями. У Швеції також використовується англійський термін «transfer pricing» або просто «TP», що є загальноприйнятою абревіатурою.

В Швеції, як і в Україні правила трансфертного ціноутворення базуються на принципі "витягнутої руки". Принцип "витягнутої руки" регулюється у всіх податкових угодах Швеції, які в свою чергу, базуються на статті 9 типової угоди ОЕСР.

Документація з ТЦУ

Компанія, яка здійснює операції з іншими пов’язаними компаніями, повинна за певних умов підготувати документацію з трансфертного ціноутворення, метою якої є можливість оцінити чи відповідають ціни принципу "витягнутої руки".

Документація має складатись з двох частин. Перша частина є загальною для Групи і має містити інформацію про всю Групу та її діяльність. Друга частина має містити інформацію про компанію та транснаціональні угоди, які компанія уклала з іноземними пов'язаними компаніями. 

Документація подається до податкової служби Швеції за запитом та готується в перекладі на кілька мов: шведську, датську, норвезьку та англійську. При цьому документація для Групи (перша частина документації) має бути підготовлена не пізніше ніж в період, коли материнська компанія в Групі подає декларацію з податку на прибуток.  Друга частина має бути підготовлена у строк подання декларації з податку на прибуток самою компанією, що готує документацію.

Розслідування трансфертного ціноутворення

Метою розслідувань трансфертного ціноутворення є виявлення та картування транскордонних операцій з пов'язаними компаніями з подальшою оцінкою ризиків розмивання податкової бази.

Податкове розсілдування проводиться в три етапи:

  • Підготовка та початок розслідування. На даному етапі формується група слідчих/аудиторів. Збирається інформації про компанії та операції з різних баз даних, таких як податкові декларації, бази даних контролюючих органів, інтернет тощо. 
  • Аналіз здійснених господарських операцій. Такий аналіз здійснюється у 9 етапів:
  1. Вибір періоду, що досліджується. Тут все зрозуміло, для початку потрібно визначитись з періодом, що досліджується;
  2. Загальний аналіз середовища ціноутворення. На даному проводиться аналіз факторів, які впливають на ціноутворення;
  3. Ідентифікація та відображення. Мета даного етапу ідентифікувати та відобразити фактичні внутрішньогрупові транзакції;
  4. Внутрішні порівняльні операції та об'єкти. На цьому етапі слідчі/аудитори визначають чи є в компанії внутріші порівняльні операції;
  5. Зовнішні порівняльні операції та об'єкти. Якщо слідчі/аудитори не виявили внутрішні порівняльні операції або інформації про внутрішні порівняльні операції недостатньо для повноцінного аналізу - слідчі використовують для аналізу зовнішні операції та об'єкти порівняння;
  6. Вибір методу ціноутворення. Слідчі/аудитори обирають найбільший доцільний метод для аналізу;
  7. Аналіз потенційних операцій/об'єктів порівняння. На даному етапі слідчі/аудитори здійснюють відбір співставних операцій/об'єктів порівняння;
  8. Коригування для підвищення порівнянності. Даний етап передбачає додаткову перевірку коректності проведених заходів на попередніх етапах та внесення корективів, якщо в цьому є необхідність;
  9. Визначення відповідності ціни принципу "витягнутої руки". Останній етап, який передбачає проведення аналізу цін операцій на відповідність принципу "витягнутої руки".
  • Узагальнення висновку щодо ціноутворення у проведених операціях. Заключний етап дослідження, який передбачає документування проведеного аналізу та прийняття відповідного рішення. Зазвичай податкова служба Швеції за результатами дослідження може повідомити компанію про необхідність  перерахунку обсягу доходу та, як наслідок, суми податку.
InTax.news

Приєднуйтесь до InTax.news у Facebook та Telegram


Які витрати довзолені для включення до податкової знижки?


Податкова знижка надається громадянам, які понесли витрати, перелік яких визначений  ПКУ. До неї можна включити:

  • частину суму відсотків, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;
  • сплату за своє навчання і навчання члена сім'ї першого ступеня спорідненості;
  • страхові платежі і пенсійні внески сплачені НПФ, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення;
  • витрати за переобладнання власного транспортного засобу з використанням у вигляді моторного палива біоетанолу, біодизеля, газу та інших видів біопалива;
  • суми, сплачені за будівництво або придбання доступного житла.
InTax.news

19/04/2022

Світовий досвід ТЦУ: Болгарія



В Болгарії правила трансфертного ціноутворення забезпечують рівний податковий режим для всіх платників податків та поширюються не лише на транскордонні угоди, а на всі угоди між пов'язаними особами.

Правила трансфертного ціноутворення ґрунтуються на принципі "витягнутої руки" введеному в болгарське законодавство. Такий принцип є широко визнаним міжнародним стандартом, закріпленим у ст. 9 Типової угоди про доходи та майно Організації економічного співробітництва та розвитку.

Перевірка відповідності контрольованої операції принципу витягнутої руки проводиться за наступними методами:

  • метод порівнянної неконтрольованої ціни. Метод передбачає визначення ціни на основі інформації про ціну зіставного товару або послуги, якими торгують незалежні суб'єкти господарської діяльності;
  • метод ринкової ціни. Метод передбачає визначення ціни шляхом порівняння валового прибутку отриманого після перепродажу товару або послуги контрагенту, з валовим прибутком отриманим за співставною угодою між незалежними суб'єктами господарської діяльності;
  • метод збільшеної вартості. Метод передбачає, що ціна визначається шляхом порівняння ставки націнки на вартість виготовлення продукту/наданої послуги з ставкою націнки на витрати понесені незалежним постачальником в співставній операції;
  • метод розподіленого прибутку. Метод передбачає, що ціна визначається шляхом розподілення загального фінансового результату всіх господарських операцій, пов'язаних з реалізацією товарів та послуг, між усіма учасниками цих операцій на визначеній основі, яка використовувалась в рамках договірних відносин між незалежними сторонами в співставних ринкових умовах;
  • трансакційний метод чистого прибутку. Метод передбачає, що ціна визначається як норма чистого прибутку контролюємої угоди, розраховується як норма чистого прибутку в обраній базі (виручка від продажу, витрати, активи) та порівнюється з чистим прибутком, розрахованим на тій же основі для незалежних суб'єктів господарської діяльності.
Болгарське законодавство також передбачає, що платники податків мають доводити, що здійснені контрольовані операції відповідають принципу "витягнутої руки". Як і в Україні, в Болгарії одним з таких доказів є документація з трансфертного ціноутворення. 

Така документація має включатии локальний файл та майстер-файл за податковий рік. При цьому обов'язок щодо складання документації є обов'язковим для великих платників визначених законодавством Болгарії.

Крім того, законодавство Болгарії передбачає нарахування штрафних санкцій у наступних випадках:

  1. виявлення прихованого розподілення прибутку. Зазначений термін застосовується у випадку коли умови контрольованої операції відрізняються від умов, що відповідають принципу "витягнутої руки", що в свою чергу призводить до невірного розрахунку обсягу оподатковуваного прибутку платника податку та/або заниження суми податку. Прихований розподілений прибуток, згідно законодавством Болгарії, є адміністративним правопорушенням та передбачає накладення штрафу у розмірі 20% від суми прихованого розподіленого прибутку;
  2. невиконання обов'язку щодо подання звіту або підготовки документації з ТЦУ передбачені штрафні санкції у розмірі від 10 тис. до 300 тис. левів.


На період воєнного стану уряд вжив заходів щодо зменшення податкового тиску і поліпшення податкових правил


Держава робить все для того, щоб бізнес мав змогу функціонувати та розвиватись у період воєнного стану. 

Так, у період воєнного стану не застосовуються санкції за:

  • неподання неподаткових звітних документів - під час дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його завершення, податкових - протягом 6 місяців;
  • невиконання податкових зобов'язань особами, які беруть участь у бойових діях;
  • невикористання РРО.
Також в період дії воєнного стану не оподатковуються:
  • благодійна допомога для ЗСУ, ТРО та сил цивільного захисту та лікарень;
  • житлова нерухомість та земельні ділянки в зоні бойових дій на тимчасово окупованих територіях;
  • соціально значущі продукти харчування;
  • медичні товари;
  • товари, імпортовані підприємства для вільного обігу та транспортні засоби;
  • товари, що ввозяться ФОП 1-3 груп.
У період дії воєнного стану для початку діяльності підприємцю необхідно лише подати декларацію до Мінекономіки або до МВС, у випадку ведення охоронної діяльності.

Якщо за ліцензію не сплачено черговий платіж або закінчився термін дії, то вона все одно вважається діючою. У випадку припинення або скасування воєнного стану ліцензію необхідно буде подовжити протягом 30 днів.

InTax.news

18/04/2022

В росії пророкують економічну кризу вже влітку цього року



Голова ЦБ росії Ельвіра Набіулліна повідомила про заплановані структурні перетворення в економіці росії. Правда те про що вона говорить називається кризою.

"Період, коли економіка може жити на резерви, є кінцевим. І вже в другому-третьому кварталі ми вступимо в період структурних перетворень і пошуку нових бізнес-моделей", - сказала Набіулліна у своїй найзначнішій промові з моменту відправлення сил росії в Україну 24 лют.

Це супроводжуватиметься зростанням цін на певні товари, тож інфляція, яка в березні досягла 17% щорічно, буде вище цільової. Але причиною цього буде низька пропозиція, а не високий попит.

Вона також повідомила про плани москви щодо вжиття юридичних заходів щодо блокування золота, форексу та активів, що належать російським резидентам, і додала, що такий крок потрібно буде ретельно продумати.

Іноземні санкції заморозили близько 300 мільярдів доларів із близько 640 мільярдів доларів, які росія мала у своїх золотовалютних резервах, коли розпочала те, що вона називає своєю «спеціальною військовою операцією» в Україні.

Досі санкції торкнулися в основному фінансового ринку, але тепер вони почнуть все більше впливати на економіку.

«Основні проблеми будуть пов’язані з обмеженнями на імпорт і логістику зовнішньої торгівлі, а в будуть пов’язані майбутньому – з обмеженнями на експорт. Російським виробникам доведеться шукати нових партнерів, логістику або переходити на виробництво продукції попередніх поколінь», – сказала вона.

InTax.news

17/04/2022

Кампанія декларування-2022 триває


Введення військового стану не вплинуло на обов'язок подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік.

Граничний термін подання такої декларації (за 2021 рік) - до 1 травня 2022 року. Водночас, зміни до ПКУ, внесені у зв'язку із введенням воєнного стану, передбачають, що у випадку відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема подати податкову декларацію, зробити це платник податків може протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Обов'язковому декларуванню підлягають зокрема:

  • доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом;
  • доходи у вигляді спадку/подарунку від осіб, які не є членами сім'ї першого та другого ступеню споріднення;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • іноземні доходи.
InTax.news

Нові податкові та митні пільги для бізнесу. Підписано Закон


15 квітня 2022 року Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих акті в України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану».

Закон вже опублікований та набрав чинності.

Закон розроблений з метою врегулювання процедури адміністрування деяких податків і зборів, зокрема: 

  • звільнення від оподаткування митними платежами операцій із ввезення товарів, кінцевими отримувачами яких є правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інших суб'єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації; 
  • для платників податку, що є виробниками електричної енергії, на яких покладені спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» встановлюється касовий метод визначення виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку на операції з реалізації електричної енергії; 
  • для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування,не застосовується обмеження щодо обсягу доходу для перебування на цій групі єдиного податку; 
  • платники податків, які здійснюють діяльність з видобування підземних та поверхневих вод та надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування зі ставкою 2 %; 
  • врегульовано наслідки з оподаткуванням податку на прибуток підприємств при переході платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену із застосуванням ставки 2 % і навпаки; 
  • наділення податкового органу повноваженнями щодо здійснення контролю у сфері ціноутворення на період воєнного, надзвичайного стану.
InTax.news

У росії прогнозують проблеми з випіканням хліба


«Залежність хлібопекарських виробництв у великих містах країни від імпортного обладнання, що насамперед завозиться з країн ЄС, досягає 80–90%, у регіонах — 50–70%», повідомив виданню «Комерсанть» виконавчий директор Національної спілки хлібопечення Рустам Айдієв. 
Влада ЄС заборонила ввезення цього обладнання в рамках п'ятого пакету санкцій, ухваленого 8 квітня.
За словами Айдієва, зараз гостро стоїть питання з наявністю витратних матеріалів до обладнання, запасів яких великим компаніям вистачить на кілька місяців.
Крім того, практично неможливо буде замінити різну електроніку та датчики до обладнання. Експерт скептично оцінює подальші перспективи роботи з деякими європейськими постачальниками комплектуючих.
«Мало хто погодиться займатися реекспортом через треті країни, побоюючись вторинних санкцій», - визнав він.
В свою чергу, віце-президент Союзу пекарів і кондитерів рф Юрій Канцельсон вважає, що вихід може бути в паралельному імпорті, який влада рф легалізувала як контрсанкції. Проте це призведе до зростання витрат, які будуть закладені у кінцеву вартість.
У X5 Group, у якої тільки в мережі «Пятерочка» діє 5,2 тис міні-пекарень, заявили: «Вже знайшли нових постачальників печей у Китаї. Наразі також йде пошук контрагентів у Туреччині та Росії, включаючи продавців витратних матеріалів та комплектуючих до обладнання».
Станом на сьогодні у пекарнях росії спостерігається наступна ситуація:
  • Представник компанії «Абетка смаку» каже, що в мережі встановлені німецькі печі марки Miwe та кілька італійського виробництва. Але поки що, за його словами, перебоїв із постачанням комплектуючих не спостерігається. 
  • «Яндекс.Лавка», яка також випікає хліб у своїх розподільних центрах, користується обладнанням з Італії, Іспанії та Німеччини і поки що не стикалася зі складнощами в його обслуговуванні, каже представник компанії. 
  • У «Вкусвілл» також поки що не мають проблем з обслуговуванням європейських печей.
  • У «Магніті» міні-пекарні оснащені печами російського виробництва, які, за словами представника мережі, на 30–50% дешевші за закордонне обладнання. 
  • «Європейські постачальники забезпечували повний цикл обслуговування, включаючи своєчасний ремонт та заміну запчастин», - говорить представник мережі ресторанів «Андерсон». За його словами, зараз у них у Росії є запас комплектуючих, але сказати, що «буде за три місяці, точно не може ніхто».
InTax.news

Які перевірки проводяться у період дії воєнного стану?


Під час воєнного стану проводяться лише фактичні та камеральні перевірки декларацій, до яких подано заяву про повернення суми відшкодування ПДВ.

Фактичні перевірки здійснюються:

  • щодо дотримання норм законодавства про регулювання обігу готівки;
  • ведення касових операцій;
  • наявності відповідних ліцензій та свідоцтв;
  • дотримання роботодавцем вимог законодавства щодо оформлення трудових відносин з працівником;
  • порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій.

Слід нагадати:

Інші перевірки не проводяться у період дії воєнного стану, а ті перевірки, які розпочалися та не завершилися до 24 лютого поточного року зупиняються до закінчення воєнного стану.

InTax.news