25/09/2022

Світовий досвід трансфертного ціноутворення. Канада

Юридичні особи одної багатонаціональної групи, які здійснюють господарські операції між собою повинні встановити відповідну ціну цих операцій, з метою визначення відповідної суми прибутку, яка підлягатиме декларуванню. Закони про трансфертне ціноутворення вимагають проводити такі  операції на міжнародній основі.

Принцип витягнутої руки

Для цілей оподаткування принцип «витягнутої руки» означає, що умови встановлені між пов'язаними особами мають бути такими ж, якби ці операції здійснювались з непов'язаними. Застосування принципу «витягнутої руки» зазвичай ґрунтується на порівнянні цін або маржі прибутку, що використовуються або отримані сторонами, які не є "витягнутою рукою", з цінами або розмірами прибутку сторін, які беруть участь у подібних операціях.

Канадські правила трансфертного ціноутворення застосовуються, якщо:

  1. задіяно два або більше суб'єктів;
  2. принаймні одна з організацій є платником податку для канадських цілей податку на прибуток (суб’єкт може бути нерезидентом, але все ще бути платником податку для канадських цілей податку на прибуток );
  3. це транскордонна операція за участю Канади;
  4. канадський платник податків і принаймні одна зі сторін, розташована за межами Канади, не ведуть угод на ринкових умовах;
  5. залучені сторони укладають угоду або серію угод.

Документація з трансфертного ціноутворення

Суб'єкт господарювання повинен зберігати всі документи, які засвідчують проведення господарських операцій. Відповідно до законодавства Канади, якщо необхідна інформація, для складання документації з трансфертного ціноутворення не зібрана, то платник податків не доклав так званих «розумних зусиль» (Efforts sérieux) для визначення трансфертних цін на міжнародній основі. 

Кінцевим терміном для підготовки або отримання одночасної документації є дата подання податкової декларації з податку на прибуток корпорації, трасту, фізичної особи чи товариства. Документацію необхідно надати до податкового органу Канади протягом трьох місяців після надсилання письмового запиту. Письмові запити необхідно передати вручну або надіслати рекомендованим листом.

Штрафні санкції

Закон про податок на прибуток дозволяє податковому органу Канади коригувати трансфертні ціни або розподіл витрат на канадського платника податків, якщо вони не відповідають принципу витягнутої руки. Якщо платник податків не доклав розумних зусиль для визначення та використання трансфертних цін на міжнародній основі то податковий орган коригує трансферну ціни та нараховує штрафні санкції.  Штраф за трансфертне ціноутворення еквівалентний 10% певних коригувань, зроблених відповідно до Закону. 

З метою зменшення ризику нарахування потенційних відсотків і штрафів платник податків в документації детально описувати, як дотримується принципу «витягнутої руки».
Ось форми, необхідні для виконання податкових зобов’язань:

Звітність 

Платник податків має заповнювати наступні звіти:
  • T1134 «Відомості про контрольовану та неконтрольовану іноземну філію» для кожної іноземної філії (нерезидентської корпорації або трасту) платника податків або товариства, яке є контрольованою чи неконтрольованою іноземною філією;
  • Форму T1134 необхідно подати протягом 15 місяців після закінчення податкового або фінансового року. 
  • Форма T106 «Інформаційна декларація про операції на загальних умовах з нерезидентами» — це річна інформаційна декларація, у якій особа (корпорація, траст або фізична особа) або партнерство повідомляє про діяльність, яку вона здійснювала з нерезидентами, з якими вона мала відносини, що не витягнутої руки.
Закон про податок на прибуток встановлює порядок щодо звітності по країнах. Звітування по країнах – це модель, яка використовується багатонаціональними групами підприємств для звітування інформації щороку для кожної податкової юрисдикції, де вони ведуть бізнес. Багатонаціональні групи підприємств, які досягли консолідованого доходу групи понад 750 мільйонів євро за попередній фінансовий рік, повинні подати звіт за країною протягом 12 місяців після останнього дня фінансового року, на який подається звіт.

Несвоєчасне подання або неподання декларації, надання неправдивих заяв або пропуск інформації в декларації може призвести до накладення штрафних санкцій.

Період перевірки

Загалом податкові органи Канади можу переглядати податкові декларації фізичних осіб, трастів і контрольованих Канадою приватних корпорацій протягом трьох років після дати початкового повідомлення про оцінку. Для всіх інших платників податків період повторної оцінки становить чотири роки з дати первинного повідомлення про оцінку. За певних обставин цей період подовжується на три роки, зокрема, коли операція здійснюється між канадським платником податків і нерезидентом, з яким останній не має між собою ділових відносин.

Хоча це трирічне продовження застосовувалося до багатьох операцій за участю іноземних філій, воно не застосовувалося у всіх відповідних обставинах. Для податкових років платника податку, які починаються після 26 лютого 2018 року, період переоцінки продовжується на три роки щодо доходу, отриманого від іноземної філії платника податку. 

Методи трансфертного ціноутворення

Методи трансфетрного ціноутворення поділяються на дві групи:
  • традиційні методи на основі транзакцій:
  1. метод порівнянної неконтрольованої ціни (PCML);
  2. метод ціни перепродажу;
  3. метод «витрати плюс».
  • методи транзакційного прибутку:
  1. метод розподілу прибутку;
  2. метод транзакційної чистої маржі (TNMM).
Закон прямо не передбачає ні ієрархії методів трансфертного ціноутворення, ні зобов’язання використовувати конкретні методи для дотримання принципу «витягнутої руки». Однак у міністерстві фінансів Канади вважають, що існує природна ієрархія методів. Деякі методи дають більш надійні результати, ніж інші, залежно від ступеня порівнянності між контрольованими та неконтрольованими операціями.

Слід зазначити, що до податкових угод Канади податкові органи пропонують послугу під назвою «допомога компетентних органів». Він призначений для вирішення ситуацій, коли платники податків повинні сплатити додатковий податок у результаті коригування, зробленого перевіркою через невідповідність положенням застосовної податкової угоди, включаючи ситуації подвійного оподаткування.

Немає коментарів:

Дописати коментар