04/09/2022

Чим приваблива податкова система Республіки Польща та як зареєструвати там свій бізнес?

Система оподаткування юридичних осіб зареєстрованих у Польщі.

Республіка Польща характеризується оптимальним рівнем оподаткування в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу. Так, ставка податку на прибуток в Польщі становить - 19%. 

Крім того,  метою залучення інвестицій та розвитку певних регіонів у Польщі діють пільги та преференції щодо сплати податків, а саме:

  • звільнено від оподаткування доходи, отримані від господарської діяльності в спеціальних економічних зонах. До таких зон відносять Катовіцьку, Костжинсько-Слюбіцьку, Легніцьку, Лодзьку, Поморську, Слупську, Страховіцьку, Сувальську, Валбжихську, Вармінсько-Мазурську, Краківську, Мелецьку та Тарнобжезьку;
  • не оподатковуються державні дотації та субсидії на покриття витрат;

Ставка ПДВ у Польщі становить 23 % та повертається платнику на рахунок "живими коштами" у визначені Законом строки. Окрім того передбачено дві знижені ставки:

  • 8%, яка застосовується до деяких товарів і послуг: товари для протипожежної охорони, деякі продовольчі товари, гастрономічні послуги, готельні послуги, тощо;
  • 5%, яка застосовується до поставки книжок та журналів;
  • 0% застосовується до експорту товарів та внутрішньо-європейської поставки товарів.

Звільнення від оподаткування ПДВ розповсюджується на деякі послуги, зокрема фінансові, охорони здоров’я, освіти, культури.

Як зареєструвати підприємство в Польщі?

Відповідно до законодавтсва Республіки Польща реєстрація юридичної особи здійснюється шляхом внесення даних до Національного реєстру судових рішень. Але перед цим потрібно вчинити наступні дії:

  1. створити статут і підписати статутний договір Товариства в нотаріальній конторі;
  2. нотаріально засвідчити підписи осіб, уповноважених представляти компанію;
  3. відкрити рахунок у банку для Товариства;
  4. внести статутний капітал цілком, у грошовій чи іншій формі. Мінімальний обсяг статутного фонду найпопулярнішої організаційно-правової форми бізнесу – товариства з обмеженою відповідальністю, складає всього 5000 злотих. В свою чергу, законодавством не встановлено обов’язку внесення цих коштів на рахунок підприємства;
  5. створити Правління Товариства (можна створити правління однієї особи, прописавши це в статутному договорі).

Данні вносяться до Державного судового реєстру на підставі поданої заяви з необхідними додатками.

Заявки можна подавати лише в електронній формі. Заяви, подані на паперових носіях не розглядаються. Такі зміни діють з 1 липня 2021 року.

Процедура електронної реєстрації означає, що листи, які надсилаються підприємцем до суду та від суду до підприємця, надсилаються через ІКТ-систему. Від електронної послуги відмовитися не можна.

Заявку на вступ необхідно подати:

  • через портал  Порталу судових реєстрів  (тільки якщо статут або установчий договір укладено у нотаріуса);
  • в системі S24 ICT  (тільки якщо договір компанії було укладено за шаблоном договору, наданим у S24).
1. Як подати заявку через портал судових рішень?

Ви повинні розпочати реєстрацію компанії в Національному судовому реєстрі через портал судових реєстрів, створивши обліковий запис користувача на цьому порталі. Для цього вам потрібна адреса електронної пошти та пароль. Для створення облікового запису також потрібна авторизація за допомогою кваліфікованого підпису, довіреного підпису або особистого підпису. Ви можете налаштувати лише один обліковий запис, авторизований цими підписами.

Увійшовши в обліковий запис, ви можете приступати до заповнення заявки – вибрати організаційно-правову форму юридичної особи – ТОВ та знайти відповідну заявку на реєстрацію.

Більш детально в Інструкції.

2. Як зреєструвати компанію через систему S24?

Ви повинні розпочати реєстрацію компанії в Національному судовому реєстрі через S24, створивши обліковий запис користувача на цьому порталі. Для цього вам потрібна адреса електронної пошти та пароль. Для створення облікового запису також потрібна авторизація за допомогою кваліфікованого підпису, довіреного підпису або особистого підпису. Пам’ятайте, що ви можете налаштувати лише один обліковий запис, авторизований цими підписами.

Більш детально в Інструкції

До заяви необхідно додати:
  • декларацію всіх членів правління про те, що всі внески повністю внесені всіма акціонерами;
  • перелік партнерів із зазначенням імені та прізвища або найменування (найменування) компанії та кількості та номінальної вартості акцій кожного з них, а якщо компанія має єдиного акціонера, то також вказується адреса для обслуговування; список повинен бути підписаний усіма членами правління;
  • список із зазначенням імені та прізвища разом із адресою для обслуговування або найменуванням та місцезнаходженням членів органів чи осіб, уповноважених призначати правління;
  • прізвища, імена та адреси членів правління або довірених осіб;
  • документ про призначення членів органів управління товариства, якщо це не передбачено нотаріальним актом, що містить статут;
  • заява членів правління або довірених осіб про згоду на їх призначення;
  • довіреність з підтвердженням оплати за довіреність - якщо заява подається представником.
Скільки коштує зареєструвати підприємство?
  • Коли статут укладено у нотаріуса
  1. 500 злотих - судовий збір за вхід
  2. 100 злотих - збір за вхід в суд і економічний монітор
  3. 17 злотих  - гербовий збір за довіреність (тільки якщо заяву подає представник)
  • Коли статут укладено через систему S24
  1. 250 злотих - судовий збір за вхід
  2. 100 злотих - збір за вхід в суд і економічний монітор
  3. 17 злотих  - гербовий збір за довіреність (тільки якщо заяву подає представник)
Гербовий збір за довіреність необхідно сплатити на рахунок міського відділу за місцезнаходженням суду, куди ви подаєте довіреність. Перевірити номер рахунку можна на сайті мерії.  

В які строки розглядається заява?

Заява про внесення ТОВ до Національного судового реєстру розглядається судом реєстрації протягом 7 днів з дня її надходження до суду.

Заява про внесення ТОВ, договір якого укладено за зразком договору, наведеним у системі S24 ICT, розглядається судом реєстру протягом 1 дня з дня її надходження.

Якщо для розгляду заяви необхідно пред'явити вимогу про усунення недоліків, заява має бути розглянута протягом 7 днів з моменту їх усунення заявником. Якщо для розгляду заяви необхідно заслухати учасників провадження або провести судове засідання, заява повинна бути розглянута не пізніше одного місяця.

Якщо суд реєстру викликав вас для усунення формальних недоліків у заяві, а ви не усунули їх у встановлений термін,  суд повертає вам заяву . Однак, якщо ви повторно подасте повну заяву протягом 7 днів з моменту отримання повернутої заяви, кінцевим терміном подання заяви про реєстрацію компанії буде кінцевий термін її подання вперше.

Пам’ятайте, що окрім реєстрації компанії в Національному судовому реєстрі, необхідно додатково повідомити:
  • додаткові дані для податкової інспекції, наприклад, номери банківських рахунків, інформацію про особливий статус компаній, очікувану кількість працівників або місце діяльності, а також докладні контактні дані, ви можете подати заяву за  формою NIP-8 . Ви повинні подати форму NIP-8 протягом:
  1. 21 день з дати внесення компанії до Національного судового реєстру
  2. 7 днів з дня відкриття бізнесу - якщо ви збираєтеся сплачувати соціальні внески.
  • реального бенефіціара  до Центрального реєстру реальних бенефіціарів (ЦРБР). Необхідно подати заяву протягом 7 днів з дня внесення до Національного судового реєстру.
Слід зазначити, що після підписання статуту Ви повинні подати підписану дирекцією компанії декларацію PCC-3 керівнику податкової інспекції за місцезнаходженням компанії та самостійно розрахувати суму податку та сплатити її протягом 14 днів з дня створення підприємства. Ставка податку PCC за статутом становить 0,5%.

Немає коментарів:

Дописати коментар