06/01/2023

Податки в Чорногорії

Економічна політика Чорногорії ґрунтується на збереженні макроекономічної стабільності, структурних реформах та покращенні умов для бізнесу. Досягненню цих умов та залученню значних іноземних інвестицій в країну великою мірою сприяє податкова система Чорногорії, якій характерна простота сплати податків та невисокі податкові ставки в порівнянні з іншими європейськими країнами.

Сучасна податкова система Чорногорії складається з чотирьох основних великих груп податків: загальнодержавні податки, місцеві податки, збори та акцизи.

Загальнодержавні податки

Податком на додану вартість (ПДВ) (Porez na dodatu vrednost – PDV) обкладаються:

  • обіг товарів/надані послуги, здійснені платником податку в рамках своєї комерційної діяльності;
  • імпорт товарів.

Стандартна ставка ПДВ – 17%. Наприклад, імпорт нових та б/в автомобілів обкладається 17% ПДВ.

Занижена 7%-ва ставка ПДВ передбачена на основні продукти харчування (молоко, хліб, жири, масло та цукор), а також на питну воду (крім бутильованої), ліки, підручники, щоденні та періодичні друковані видання, перевіз пасажирів та їх багажу, послуги готельного бізнесу.

Особливими схемами нарахування ПДВ користуються дрібні підприємці, сільгоспвиробники, туристичні оператори, туристичні агентства та посередники в обігу предметів мистецтва та антикваріату.

Дрібні підприємці, чий обіг протягом року не перевищує 18000 євро, не зобов’язані ставати на облік в податкових органах по сплаті ПДВ.

Слід зауважити, що ставка ПДВ в Чорногорії – в порівняні з сусідніми країнами – найнижча. В Хорватії вона складає – 22%, в Албанії, Болгарії та Словенії – 20%, в Македонії та Румунії – 19%, в Сербії – 18%.

Джерелом податку на прибуток юридичних осіб (Porez dobit pravnih lica) є:

  • продаж товарів, вироблених в Чорногорії;
  • послуги, що надавалися на території Чорногорії;
  • дивіденди;
  • користування майновими правами в Чорногорії;
  • користування надрами;
  • нерухоме та рухоме майно, що знаходиться на території Чорногорії;
  • страхування та повторне страхування ризиків на території Чорногорії.

Базою оподаткування для нарахування податку на прибуток являється оподаткований прибуток платника податку, тобто «бухгалтерський» прибуток, до якого вносяться корегування згідно з податковим кодексом.

Для дивідендів, доходів, отриманих від дольової участі в прибутку іншої юридичної особи, авторської винагороди та виробничого прибутку податкова ставка складає 15%, а для відсоткових доходів – 5%.

Податок на прибуток не стягується з юридичних осіб та їх філіалів, які працюють в нерозвинених обласних центрах Чорногорії перші три роки їх діяльності. Податкові пільги передбачені в разі працевлаштування нових робітників або вкладення коштів в цінні папери.

При працевлаштування нових робітників на постійній основі або мінімум на два роки з бази оподаткування податку на прибуток вираховуються брутто заробітних плат цих робітників, а також соціальні внески роботодавця.

Ставка податку на доходи фізичних осіб в Чорногорії також досить помірна. Загальна ставка цього податку з 2009 року складає 12%. При цьому резиденти мають право на особисте зменшення відрахувань на кожного члена родини, що знаходиться на утриманні в розмірі 120 євро на рік (10 євро на місяць). Нерезиденти сплачують податок на доходи фізичних осіб тільки з доходів, отриманих в Чорногорії.

Ставка податку з обігу на нерухомість залежить від «віку» нерухомості: якщо мова йде про нерухоме майно, яке вже було у використанні, то ставка – 2%, якщо ж йдеться про новобудову, то – 17%.

Податок на користування транспортними засобами сплачують власники (як фізичні, так і юридичні особи) транспортних засобів. Податок на автомобілі коливається в діапазоні 15 – 150 євро (за кожен рік «старості» автомобіля податкове зобов’язання зменшується на 5%, максимум до 70%). На мотоцикли податок складає 10 – 200 євро, на човни та яхти – 5 – 400 євро, на літаки та інші літаючі засоби – 1000 – 5000 євро.

Податок з обігу транспортних засобів, бувших у вжитку, сплачує покупець (якщо з обігу цих транспортних засобів не передбачено сплату ПДВ). Ставка цього податку складає 5% від ринкової вартості. Податкові пільги досить обмежені: до них справа доходить у разі отримання спадку чи дарування.

Місцеві податки (податки, встановлені чорногорськими місцевими адміністраціями) складаються з:

  • податку на нерухомість,
  • податку на доходи фізичних осіб,
  • податку на споживання,
  • податку на фірму чи назву,
  • податку на невикористану будівельну ділянку і
  • податку на лотерею та азартні ігри.

Місцевий податок на нерухомість складав до 2011 року 0,08 – 0,8% від ринкової вартості нерухомості в залежності від її виду, місця розташування, якості та віку. 9 грудня 2010 року Скупщиною Чорногорії були прийняті зміни та доповнення до Закону «Про податок на нерухомість» (вступає в силу на 8-й день з дня опублікування в «Службовому листі Чорногорії»). Крім інших змін, закон передбачає, що процентна ставка поступово буде змінена від 0,1% до 1% від ринкової вартості квартири чи будинку, а остаточну суму буде визначати община, на території якої знаходиться об’єкт.

Уряд запропонував підвищити процентну ставку податку на нерухомість, щоби невдалий туристичний сезон компенсувати за рахунок іноземців, що володіють нерухомістю в Чорногорії. До цього кроку призвів той факт, що рік від року кількість відпочиваючих на узбережжі збільшується, а дохід від туризму – ні. Причиною цієї ситуації стало те, що велика кількість іноземців, основною мірою серби та росіяни, відпочивають у власних будинках або у друзів, а купують все на ринках та магазинах самообслуговування.

Місцевий податок на споживання – це податок з обігу на алкогольні та безалкогольні напої (крім кави та чаю), що може складати максимум 3 %, а в Подгоріце та Цетіньє – максимум 5%.

Місцевий податок на фірму чи назву – обов’язок тих фізичних осіб, що є роботодавцями (тобто сплачують податок на доходи фізичних осіб або податок на прибуток) і діяльність яких зареєстрована. За рік цей податок не може перевищувати 500 євро з юридичної особи та 100 євро з фізичної особи. Фізичні та юридичні особи звільнені від сплати цього податку в перші 12 місяців існування фірми. Більше всіх – 300 євро на рік – сплачують букмейкерські контори, страхові компанії, банки, провайдери мобільного зв’язку, АЗС, місцеві енергетики та зв’язківці. По 200 євро на рік платять підприємства, сферою діяльності яких являється гуртова та роздрібна торгівля, обробка деревини, обробка металу, будівництво, туризм, готельний бізнес.

Дрібні продовольчі магазини та майстерні побутових послуг сплачують від 30 до 100 євро.

Місцевий податок на невикористану земельну ділянку сплачують власники, тобто юридичні та фізичні особи. Ставка цього податку від 0,003 до 0,3 євро/м².

Місцевий податок на азартні ігри (ігрові автомати) може складати до 20 євро з автомату. Чорногорські місцеві адміністрації мають право ввести три види компенсацій (naknada): на облаштування будівельної ділянки, на використання будівельної ділянки та на користування обласними автомагістралями.

Митне законодавство Чорногорії складається з трьох законів: «Про митницю», «Про митні тарифи» та «Про митну службу», а також 17 підзаконних актів. Зокрема, законом «Про митні тарифи» передбачено 14 типів процентної ставки (від 0 до 30%).

У Чорногорії немає експортного мита. Крім того, від митних зборів звільнені, наприклад, некомерційні товари осіб, що в’їжджають в країну, загальною вартістю до 150 євро.

Державні збори можуть бути адміністративними, судовими та реєстраційними. Реєстраційні збори стягуються при реєстрації суб’єктів господарювання, тобто підприємств, у залежності від діяльності та виду акціонерного товариства, що реєструється, і може складати від 1 до 50 євро.

Акцизи сплачувані у Чорногорії, розрізняються на:

  • акцизи на спирт та спиртні напої (1,90 євро на гектолітр пива, 35 євро на гектолітр чистого спирту);
  • акцизи на тютюнові вироби: (10 євро з 1 кг цигарок, акциз на тютюн – 20 євро з 1 кг, акциз на люльковий тютюн – 15 євро з 1 кг);
  • акцизи на паливо (0,120 євро на кг гасу; 0,364 євро на літр бензину).